LELAKI TANPA HIDUNG, WAJAHNYA BERLUBANG KERANA KANSER

Donnie Fritts telah didiagnosis kanser yang jarang berlaku selepas mengalami sakit gigi. Untuk menyelamatkan nyawanya, doktor perlu membuang bibir atas, langit-langit dan hidungnya. Kini ada lubang besar ternganga di tengah wajahnya.

Lelaki Tanpa Hidung, Wajahnya Berlubang Besar kerana Kanser

Pada tahun 2003, Donnie Fritts (55) didiagnosis menderita Ameloblastic carcinomas, kanser agresif dan jarang berlaku yang nyaris merengkut nyawanya. Doktor memberi pilihan, menyelamatkan wajah atau hidupnya. Pembedahan 12 jam berjaya menyelamatkan nyawanya, tapi dengan kehilangan hidung, bibir atas dan langit-langit mulut, yang meninggalkan lubang besar di wajahnya. Sebahagian dahinya pun perlu dibedah.

Fritts mula merasa ada yang tidak biasa di giginya pada tahun 2002. Semasa menyantap makanan kegemarannya, steak dan kerepek, ia merasakan sakit yang luar biasa di dalam mulutnya. Keesokan harinya, ia berunding dengan doktor dan hanya diberi diagnosis jangkitan resdung dan diberi antibiotik.Namun sakitnya tidak juga berkurangan. Fritts menemui doktor lain untuk mencari penyebab pastinya. Sayang, 14 doktor yang ditemuinya memberikan diagnosis sama, tapi tak juga boleh menyembuhkan.
“Saya tahu ada yang lebih serius kerana rasa sakit Donnie semakin teruk . Dia tidak lagi boleh makan kerana begitu menyakitkan baginya untuk mengunyah,” kata si isteri, Sharon, seperti dipetik Daily Mail.Selain sakit gigi, hidung Fritts juga kemerahan tegar. Semasa menyentuhnya, ada darah yang mula mengalir. Fritts akhirnya cuba memasukkan jari ke dalam hidung dan ketulan daging besar berdarah muncul keluar. Baunya mengerikan, seperti daging busuk. Fritts dan isteri akhirnya memutuskan menemui seorang pakar di luar negeri. Ia diminta melakukan biopsi untuk mengetahui penyebab pastinya.
“Berita itu sangat menghancurkan hatinya. Doktor mengatakan Donnie menderita kanser yang agresif jika tidak mengangkat sebahagian besar wajahnya, ia pasti akan mati menakutkan, kematian yang menyakitkan,” ujar Sharon.Ameloblastic carcinomas atau karsinoma ameloblastik merupakan bentuk kanser (tumor ganas) yang jarang berlaku. Sampai saat ini, hanya kira-kira 30 kes telah dilaporkan di seluruh dunia.
Kanser jarang berlaku ini biasanya berkembang di kawasan rahang. Gejala biasanya rasa sakit di rahang bengkak di sekitar kawasan rahang. Tumor ganas cenderung tumbuh secara agresif di wajah tapi tidak sering menyebar ke organ lain. Rawatan biasanya melibatkan operasi kadang-kadang radioterapi.

Pada tahun 2011, Fritts sempat dibuatkan hidung prostesis (palsu) untuk menutup lubang ternganga di wajahnya. Namun kegembiraannya singkat, kerana tidak lama selepas itu ia didiagnosis dengan jangkitan yang mengancam jiwa perlu berhenti menggunakannya. Kini Fritts tidak lagi malu bertemu dengan orang lain, meski sesekali menggunakan hidung palsu yang boleh dibuka pasang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *